Начин на приготвяне
Маята се активира в купа със затоплено половината от прясното мляко и малко захар. Оставя се на топло за около 10 минути за да шупне.
Брашното се пресява заедно със солта. По средата му се прави кладенче в което се слагат останалата захар, останалото мляко, ваниловата захар, предварително разбитите яйца и шупналата мая.
Замесва се меко и гладко тесто, като на порции се добавя и разтопеното масло. Тестото се оформя на топка, покрива се памучна кърпа и се оставя на топло докато удвои обема си.
През това време се приготвя какаовият крем. За целта в купа се смесват омекналото масло, какаото, захарта, прясното мляко и ваниловата захар. Всичко се разбърква до еднородна каша.
Втасалото тесто се разточва на правоъгълник. Намазва се с приготвеният какаов крем и навива на руло.
Рулото се разрязва по дължина и всяка част се навива една върху друга, спираловидно като охлюв, но с разрязаната част навън. Техниката на навиване е като при круфините.
Прехвърля се в малка, но висока форма, предварително покрита с хартия за печене. Аз изпозвах малка, висока тенджерка.
Руският козунак се оставя да втаса повторно. Намазва се с разбит жълтък и се слага да се пече в загрята на 200 градуса фурна за около 10 минути.
След това температурата се намалява на 170 градуса, а печенето на козунака продължава още около 50 минути или до готовност.