Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Капама»Пилешка капама от Банско

Пилешка капама от Банско

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Пилешка капама от Банско2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
340 мин.
Порции
14
"Страхотна капама, която вече ще се приготвя не само в Банско, но и у вас!"

Необходими Продукти

  • зеле - 2 кисели зелки
  • свинско месо - 2 свински пържоли
  • пилешко месо - 1 цяло пиле
  • ориз - 400 г
  • кървавица - 300 г
  • сланина - 100 г
  • червено цвекло - 2 глави чекане мариновано
  • дафинов лист - 2 листа
  • черен пипер - няколко зърна
  • копър - няколко семена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете цвеклото на парчета. Оризът се запържва, докато стане прозрачен.

7-8 листа от зелето се запазват цели, а останалата част се нарязва на парчета. Зелето, цвеклото и оризът се смесват и се разбъркват. Овкусява се с дафинов лист, семена копър и няколко зърна черен пипер.

Разрежете пилето на парчета. На дъното на глинен гювеч се поставете няколко парчета сланина. Похлупете ги с 2-3 листа зеле, за да не залепнат продуктите.

Редувайте в гювеча последователно част от зеленчуковата смес, пилето, ред зеленчуци, кървавицата и пържолите, нарязани на парчета.

Най-накрая завършете със зеленчуци и похлупете отново със зелеви листа. Отгоре се слагат няколко парчета сланина. Съдът се захлупва и се запечатва с тесто. Пече се на слаб огън около 5-6 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Георги
Георги
От години правя тази рецепта, продиктувана от стар банскалия. Тук липсват няколкото сърми със зелеви листа, заешкото месо и червения пипер, за да стане истинска банскалийска капама. Гювеча, в който се пече(моят) е 15-литров, порциите не съм броил,като седнем приятели, виното не и стига. :)
16.11.2013 14:52
1