Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Любимата точена баница

Любимата точена баница

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Любимата точена баница1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
140 мин.
Порции
15
"С толкова подробна и толкова хубава рецепта за баница всеки може да стане майстор"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • масло - 400 г или свинска мас
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 1 бр.
  • вода
  • за плънка
  • сирене - 300 г
  • яйца - 4 - 5 бр.
  • прясно мляко - малко + за поръсване
  • яйце - за намазване
  • масло - за поливане
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете гладко тесто от посочените продукти, като първо пресеете брашното. Месете и след като тестото за почне да се отделя от плота, го оформете на дълго хлебче. Месете го още малко на дължина, обърнете го и продължете да го месите на ширина. Редувайте така около 5-6 пъти.

Готовото тесто разделете на 4 парчета и ги оформете на питки, поръсете ги с брашно и оставете да престоят около 20-30 минути.

От питките нарежете 25 еднакви малки парчета, премесете ги и ги оставете да престоят, докато се отпуснат. След това всяко една парче разточете на малка питка. Върху набрашнен плот сложете една питка, намажете я с масло, отгоре сложете втора питка и пак намажете с масло. Притиснете краищата, за да се слепнат хубаво.

Редете така питките, докато станат 10-15 бр. Всяка от тях разточете на питка с големината на тавата, в която ще печете баницата.

Направете плънката от яйцата, настърганото сирене и малко прясно мляко.

Сложете един разточен лист в тавата, отгоре сложете плънката, сложете втори лист, който е направен от останалите питки. Съберете и подгънете краищата на двата листа около тавата, за да се получи хубав ръб.

набодете баницата с нож или вилица и залейте с масло, намажете я с разбито яйце и сложете да се пече. След като се изпече, извадете и веднага поръсете с прясно мляко и запарете с кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: