Начин на приготвяне
Замесете гладко тесто от посочените продукти, като първо пресеете брашното. Месете и след като тестото за почне да се отделя от плота, го оформете на дълго хлебче. Месете го още малко на дължина, обърнете го и продължете да го месите на ширина. Редувайте така около 5-6 пъти.
Готовото тесто разделете на 4 парчета и ги оформете на питки, поръсете ги с брашно и оставете да престоят около 20-30 минути.
От питките нарежете 25 еднакви малки парчета, премесете ги и ги оставете да престоят, докато се отпуснат. След това всяко една парче разточете на малка питка. Върху набрашнен плот сложете една питка, намажете я с масло, отгоре сложете втора питка и пак намажете с масло. Притиснете краищата, за да се слепнат хубаво.
Редете така питките, докато станат 10-15 бр. Всяка от тях разточете на питка с големината на тавата, в която ще печете баницата.
Направете плънката от яйцата, настърганото сирене и малко прясно мляко.
Сложете един разточен лист в тавата, отгоре сложете плънката, сложете втори лист, който е направен от останалите питки. Съберете и подгънете краищата на двата листа около тавата, за да се получи хубав ръб.
набодете баницата с нож или вилица и залейте с масло, намажете я с разбито яйце и сложете да се пече. След като се изпече, извадете и веднага поръсете с прясно мляко и запарете с кърпа.