Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Гювеч»Свинско, телешко и пилешко с кисело зеле в гювеч

Свинско, телешко и пилешко с кисело зеле в гювеч

Свинско, телешко и пилешко с кисело зеле в гювеч2 / 3
02/01/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
345 мин.
Порции
8-10
"Ето така се прави истинска мъжка манджа"

Необходими Продукти

  • телешко - 600 г
  • свинско - 600 г за готвене
  • пилешко месо - 3 бутчета
  • кисело зеле - 1 голяма кисела зелка или две по - малки, накълцани
  • вода - 300 мл
  • доматено пюре - или пасиран половин буркан с домати без водата
  • масло
  • червен пипер - 2 с.л.
  • черен пипер - 2 с.л.
  • лук - 2 глави кромид средно големи, накълцани на ситно
  • чесън - 1 глава, на скилидки
  • дафинов лист - 1 бр. по желание, в зависимост от предпочитания вкус (аз не слагам)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържва се месото (само телешкото и свинското) за 3-5 минути, само колкото да си промени цвета с много малко мазнинка.

Докато се запържва месото, се поставя в голям съд зелето, след което се омесва добре с половината от с другите добавки и подправки.

В голям глинен гювеч на дъното се поставя половината нарязано кисело зеле. Нарежда се пилешкото месо, след което се нарежда ред зеле. Отгоре се поставя на едри късове телешкото месо и ред зеле, свинското месо също на големи късове и ред зеле.

Върху свинското месо се разпределя другата половина от нарязаното кисело зеле. Сипва се 300 мл. студена вода и гювечът се похлупва с капак (ако вече не сте омесили пасирания половин буркан домати от домашната зимнина). Може да сложите и повече вода, ако искате гозбата да е с повече сос.

Гювечът се поставя в студена фурна и се пуска на 250 градуса. Пече се 10-15 минути или до кипване. След като ястието започне да къкри, температурата на фурната се намалява на 130-140 градуса.

Свинското с кисело зеле на фурна се пече 4 часа (отворете на третия час, за да сте сигурни, че няма да се препече). Гювечът се отхлупва и се добавя половината масло, черен пипер и червен пипер.

Ако ви е останал много течен, може да прибавите и ориз за сгъстяване (не го слагайте направо, а вижте в някоя друга рецепта какъв е точният ред на добавянето му).

Гювечът се отхлупва и се оставя да се пече още 30-40 минути (ако имате притеснения, може да увеличите градусите, но не повече от 180).

Свинското с кисело зеле на фурна се разбърква и се връща във вече изключена фурна за 10–30 минути.

След това се поднася на порции – може спокойно да питате кой какво месо предпочита, без да се притеснявате, че няма да сте сготвили.

В една рецепта четох, че, за да сте сигурни в телешкото (в смисъл дали е от теле или от стара крава), може да го изварите за 10 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: