Начин на приготвяне
Започваме с подготовката на свинския джолан. За целта използвах заден джолан с кожа. Първоначално го измих и накиснах във вода за около час.
След това го подсушаваме, правим прорези по кожата, посоляваме го и обтриваме с микс от подправки за месо. Оставяме така джолана за няколко часа в хладилника, за да поеме ароматите от подправките.
Отделно обелваме картофите и нарязваме на едри парчета. Същото правим и с морковите. Праз лука, гъбите, зелената и червената пиперка също се нарязват също на едро. В купа поставяме нарязаните зеленчуци, прибавяме смлените домати (може да са и от консерва) и сушени сини сливи.
Най-добре сливите да са без костилка. Подправяме зеленчуците със сол и червен пипер. Прибавяме зърната черен пипер и бахар. Прибавяме малко олио и разбъркваме хубаво. На дъното на глинен гювеч поставяме свинския джолан.
Около него нареждаме подготвените зеленчуци. Отгоре слагаме една суха люта чушка и половин глава чесън, срязана напречно. Прибавяме две дафинови листенца и няколко от сушена салвия. Заливаме ястието с малко червено вино и вода.
Слагаме гювеча в студена фурна. Печем около четирийсет минути на 250 градуса, след което градусите се намаляват на 200. Печем джолана в гювеч още около два часа и половина, или докато месото започне да се отделя от кокала.
Свинският джолан в гювеч се поднася топъл!
Ако рецептата ти харесва, опитай и тази вкусна джолан чорба, джоланчето с картофки или печения на фурна джолан.
Коментари
Ще добавя снимки и благодарности,ако всичко е точно. ;)