Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнени Хлебчета»Украински ватрушки с извара и мак

Украински ватрушки с извара и мак

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Украински ватрушки с извара и мак1 / 2
22/01/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
240 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
280 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 2 ч.ч.
  • захар - ½ ч.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - ½ ч.ч.
  • масло - 2 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • мая - 10 г суха
  • за плънката
  • мак - 6 с.л.
  • извара - 200 г
  • захар - 1 и ½ с.л.
  • брашно - 1 ч.л.
  • стафиди - 50 г
  • яйца - 1 бр.
  • мед - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се размива в топлото мляко. Добавят се захарта, солта и яйцата и всичко се разбърква. Добавя се брашното и се разбърква 5 минути. Добавя се омекналото масло и тестото се покрива и се оставя на топло за 2 часа.

След това се измесва още веднъж и отново се оставя на топло за 1 час. Стафидите се измиват с топла вода. Изварата се смесва със захарта, добавя се яйцето, брашното и стафидите.

Маковото семе се измива в топла вода и се отцежда през сито. Слага се в тенджерка, добавя се медът и се вари на бавен огън 10 минути при непрекъснато бъркане. Сваля се от котлона и се охлажда.

Тестото се измесва още веднъж и се оформя фитил с дебелина 6 сантиметра. Реже се на равни парчета и от тях се правят топчета. Редят се на 5 сантиметра разстояние едно от друго в намазана с мазнина и поръсена с брашно тава.

Правят се вдлъбнатини в топчетата и се пълнят с плънка. В половината топчета се слага макова плънка, в останалата половина – плънка с извара. Маковите ватрушки се покриват също с плънката от извара.

Оставят се за 30 минути на топло. Намазват се с разбито яйце и се пекат 40 минути на 180 градуса. Поръсват се с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: