Копривщенска луканка

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k
5k
31
18k
17/02/2015
Приготвяне120 мин.
Общо120 мин.
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо6 595
  • Преглеждания за месеца20
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4.3 от 5

Необходими Съставки

  • свинско месо - от шия или гръден кош
  • говеждо месо - от бут или плешка
  • сол - 23 г на 1 кг месо
  • захар - 0.3 г
  • селитра - 0.5 г
  • черен пипер - 10 г смлян на 1 кг месо
  • кимион - 10 г смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вземете равни части свинско и говеждо и ги нарежете на парчета с големината на орех. На кило месо добавете 23 г сол, 0.3 г захар и 0.5 селитра. Месото поставете в наклонен съд, за да се отцежда за няколко часа.

Смелете месото в мелачка или го накълцайте със сатър. Към каймата добавете по 10 г пипер и кимион на 1 кг месо. Омесете хубаво сместа и оставете да престои за 1 нощ в емайлиран или порцеланов съд на хладно.

На другия ден се пълнят говежди черва със сместа, като луканките се правят с дължина 40-45 см. Краищата завържете със здрав конец и надупчете луканките с игла, за да излезе въздухът, който е влязъл при пълненето. Окачете луканките на хладно и проветриво място.

Оформяйте ги с точилка или бутилка в продължение на 10-15 дни, а след това ги оставете да съхнат около 2 и 1/2 - 3 месеца. След като изсушите луканките, ги натривайте цяла година.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар