Начин на приготвяне
Пуснете фурната да се загрее до 175 градуса. Разбийте белтъците на пухкав сняг и добавете вече разбитите жълтъци с пудрата захар и ванилия. Пресейте брашното и нишестето и объркайте към сместа.
Сипете тестото в застлана с пергаментова хартия голяма тава - най-добре квадратна. Сложете да се изпече за 15 минути и след това оставете да изстине.
Пригответе голяма купа и я застелете с намаслена оризова хартия. Нарежете от тестото широки ивици и ги подредете по дъното и стените на купата.
На дъното на тавата се слага хартия за печене. Тестото се излива и се пече 15 минути. Изважда се и се оставя да изстине. Приготвя се дълбока купа и се изрязва кръг от изпеченото тесто, за да се покрие дъното на купата. Напръскайте парчетата със смес от коняка и Амаретото
1/2 от шоколада настържете на едро ренде, а останалата част разтопете на водна баня със 100 мл от течната сметана.
Натрошете ситно целувките и запечете на сух тиган нарязаните бадеми и шам фъстък.
Разбийте заквасената сметана с 50 г пудра захар, докато стане пухкав крем, след което сипете настъргания шоколад и запечените ядки.
В 1/2 от разбитата сметана прибавете целувките, в другата част – охладения вече течен шоколад и объркайте.
Намажете бялата смес със сметана и целувки върху тестото и оставете в хладилника за 20 минути, докато стегне.
След това напълнете сладкиша с шоколадовата сметана и покрийте с останалите парчета тесто. Дзукото трябва да престои поне 6 часа в хладилника. През това време го извадете на 2 пъти и слагайте купата за по 20 минути във фризера.
Готовата торта може да поръсите по желание с пудра захар или да залеете с шоколадова глазура.
Още десерти от слънчева Италия: Панфорте, Тирамису, Пана Кота, Забайоне, Панетоне, Семифредо.