Начин на приготвяне
Смесете водата, млякото, 2 щипки сол с маслото в тенджерка. Сложете на котлона и леко разбърквайте, докато маслото се разтопи и сместа започне леко да кипи.
Дръпнете от котлона, сипете брашното наведнъж и бъркайте енергично. Върнете на слаб котлон и бъркайте за 1 минута в една посока, докато тестото започне да се отделя от стените и дъното.
Оставете сместа да изстине, след което добавете едно по едно яйцата. След всяко яйце се бърка много добре в една посока до абсорбирането.
С помощта на лъжица сипете малки еклери на разстояние един от друг в тава с хартия за печене. По желание може и да ги шприцовате. Загладете стърчащите връхчета с мокър пръст. Печете за около 15 минути в предварително загряна фурна с вентилатор на 190-200 градуса.
Еклерите трябва хубаво да бухнат. Изключете фурната и след малко отворете съвсем леко вратата. Оставете така да изстиват, защото рязката температурна промяна ще ги накара да спаднат.
Нарежете ситно съставките за руската салата. Смесете ги в подходяща купа и объркайте със сол, черен пипер и майонеза.
Всяко изстинало еклерче се разрязва внимателно от едната страна и се пълни с руската салата.