Начин на приготвяне
Дали ще ползвате олио или масло, кисело или прясно мляко със съответния набухвател не е особено важно за крайния вкус. (Ако ползвате кисело мляко + сода бикарбонат, ги смесвате предварително, за да шупне, ако пък изберете прясно мляко + бакпулвер, бакпулверът се смесва с брашното).
Разбивате яйцата със захарта и ванилията, добавяте последователно олиото, млякото и брашното и бъркате до хомогенна смес.
Добавките може да сложите в сместа или докато пълните формичките.
Важно: не пълнете формичките догоре, сместа се удвоява.
Печете мъфините на 200 градуса, до усвояване на сместа и после проверявате с клечка за зъби (забождате в мъфина, чакате 10 секунди и вадите, ако клечката е суха, мъфините са готови).
Идеи за интересни мъфини:
1. Разделяте сместа на 2 части, в едната слагате какао, портокалова кора и черен шоколад, натрошен на ситно, а в другата половина слагате лимонова кора и бял шоколад. Пълнейки формата, слагате лъжичка от едната смес после от другата - и така, докато напълните формичката.
2. Разделяте на няколко части сместа и слагате безвредни бои в различни цветове. Принципът на пълнене видяхме при вариант 1.
3. сипете част от сместа във формичката, по средата сложете сладко от вишни (1-2 вишнички), допънете формичката.
4. Направете глазура от 1 черен шоколад (100 г), 50 г краве масло и 50 г сладка готварска сметана (на водна баня). Потапяте горната част на мъфините, след като са изстинали.
5. Направете глазура като в 4 вариант и с бял шоколад и украсявайте.
Забавлявайте се и експериментирайте!
Ако рецептата ти харесва, опитай непременно и другите ни предложения за домашни мъфини като тези вкусни ванилови мъфини, нашите мъфини с крема сирене или тези шоколадови мъфини.