Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Пай с орехи и шоколад

Пай с орехи и шоколад

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Пай с орехи и шоколад1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • за плънката
  • орехи - 2 и 1/2 ч.ч.
  • шоколад - 125 г
  • кафява захар - 1 ч.ч.
  • сметана - 1 ч.ч. течна
  • масло - 50 г
  • мед - 2 с.л.
  • за тестото
  • брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
  • масло - 100 г
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява със солта, добавя се нарязаното на парчета масло и се реже с остър нож до трохи. Постепенно се добавят 5 супени лъжици студена вода и се замесва тесто. Разплесква се и се оставя в хладилника за 1 час.

Вади се, разточва се и се слага в тавичка така, че да се образуват стенички. Набожда се с вилица на няколко места и се оставя за 30 минути в хладилника. Покрива се с хартия за печене, отгоре се слагат зърна фасул и се пече 20 минути на 200 градуса. Хартията и фасулът се маха и тестото се пече още 15 минути. Оставя се да изстине напълно.

Приготвя се плънка, като орехите се запичат на сух тиган за 5 минути при непрекъснато бъркане. Режат се на едро с остър нож. Шоколадът се настъргва. В тиган с дебело дъно се слага захарта и четвърт чаша вода и се загрява на бавен огън до пълното разтваряне на захарта.

Котлонът се увеличава и сместа се кипва. Загрява се, докато не се получи тъмно кехлибарен карамел - около 6-7 минути. Сваля се от котлона и много внимателно се добавя сметаната. Връща се на котлона и се загрява още 2 минути при непрекъснато бъркане.

Добавя се маслото и медът и сместа се загрява още 3 минути при непрекъснато бъркане. Сваля се от огъня, добавя се шоколадът и всичко се разбърква. Добавят се орехите, разбърква се и плънката се излива върху тестото. Заглажда се, оставя се да изстине на стайна температура и се оставя за 4 часа в хладилника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: