Начин на приготвяне
Брашното се пресява със солта, добавя се нарязаното на парчета масло и се реже с остър нож до трохи. Постепенно се добавят 5 супени лъжици студена вода и се замесва тесто. Разплесква се и се оставя в хладилника за 1 час.
Вади се, разточва се и се слага в тавичка така, че да се образуват стенички. Набожда се с вилица на няколко места и се оставя за 30 минути в хладилника. Покрива се с хартия за печене, отгоре се слагат зърна фасул и се пече 20 минути на 200 градуса. Хартията и фасулът се маха и тестото се пече още 15 минути. Оставя се да изстине напълно.
Приготвя се плънка, като орехите се запичат на сух тиган за 5 минути при непрекъснато бъркане. Режат се на едро с остър нож. Шоколадът се настъргва. В тиган с дебело дъно се слага захарта и четвърт чаша вода и се загрява на бавен огън до пълното разтваряне на захарта.
Котлонът се увеличава и сместа се кипва. Загрява се, докато не се получи тъмно кехлибарен карамел - около 6-7 минути. Сваля се от котлона и много внимателно се добавя сметаната. Връща се на котлона и се загрява още 2 минути при непрекъснато бъркане.
Добавя се маслото и медът и сместа се загрява още 3 минути при непрекъснато бъркане. Сваля се от огъня, добавя се шоколадът и всичко се разбърква. Добавят се орехите, разбърква се и плънката се излива върху тестото. Заглажда се, оставя се да изстине на стайна температура и се оставя за 4 часа в хладилника.