Начин на приготвяне
Оставете предварително всички съставки за соса на стайна температура.
Пасирайте обелените скилидки чесън и разбъркайте със солта. Прехвърлете в подходяща купа и добавете горчицата, а след нея и жълтъците. Бъркайте леко.
На тънка струйка започнете да вливате половината от зехтина и бъркайте с телена бъркалка непрекъснато. След него налейте водата и лимоновия сос, отново при непрекъснато бъркане.
Следва да добавите и останалия зехтин по същия начин. Готовият сос трябва да се получи малко по течен от майонеза. Ако сосът Ви стане прекалено гъст, добавете 1/2 ч.л. (не добавяйте повече наведнъж) водичка и разбийте.
Така приготвения майонезен сос Айоли е подходящ за зеленчукови ястия, меса и риба. По желание може да добавите и съвсем ситно нарязан зелен лук или див лук към соса.
Коментари