Начин на приготвяне
Пилешките бонфилета почистих от фината ципа, измих, подсуших и нарязах на половинки. Ако решите, може да ги оставите и цели. В опаковката имаше около 16 броя.
Половинките пилешко сложих в купа и полях със соевия сос. Покрих с фолио за свежо съхранение и прибрах в хладилника за около 1 час. Може да ги оставите и за по-дълго време.
След това си откъснах голямо парче алуминиево фолио, за да спестя повече чинии за миене. В едната страна сложих брашното, в друга - смесените галета и сусам, като оставих място да подреждам филетата. В малка купичка разбърках добре яйцето с прясното мляко и щипка сол.
За да работя по-чисто, ползвах 2 малки вилички. Приготвих плоска чиния, в която да подреждам хапките. Първо, овалях добре парченцата месо в брашното и ги подредих на свободното място върху фолиото. След като всички бяха готови, започнах да ги потапям в яйцето, леко да ги отцеждам и овалвам добре в смесените галета и сусам, като притисках леко, за да полепне по-добре по късчетата пилешко.
Когато подредих плътен ред хапки, покрих с парче фолио за свежо съхранение и продължих с останалите /получиха се два реда/. Когато всички бяха готови, покрих с още едно парче фолио за свежо съхранение и прибрах чинията в хладилника за 1 час. Идеята е да се стегнат хапките и панировката им да е устойчива при пърженето.
След като това време измина, в широк тиган с незалепващо керамично покритие загрях олио, което не трябва да е на дъното, но не е нужно и да е много /знаем какви времена са…/. С кухненска щипка взех късчета и ги сложих да се пържат на 4 от 6 степени на моята печка. Температурата не трябва да бъде твърде висока, за да не изгорят отгоре. Пържих панираното пиле за около 2 минути на страна или до златист загар. Може да пробвате едно, за да сте сигурни, че времето е било достатъчно. Готовите пилешки късчета разположих в чиния, покрита с домакинска хартия, върху която да се отцеди евентуалната мазнина. По този начин изпържих и останалите.
Сервирах ги топли със сос Айоли, което е чеснова майонеза. Нея приготвих, като в чашата на пасатора сложих 200 мл олио, 1 средно голямо прясно яйце /постояло за час на стайна температура/, 1 с.л. лимонов сок, 2 средно големи пресовани скилидки чесън и щипка сол или на вкус.
Потопих пасатора и го включих, като след около 30 секунди, когато видимо сместа започна да се превръща в майонеза, леко започнах да вдигам уреда нагоре, докато се получи гъст сос. Ако има неусвоени съставки, може да се пасира още малко. Соса сложих в бурканче и охладих преди поднасяне.
Добър апетит с моите панирани пилешки хапки с Айоли!
Бележки:
Възможно е количеството на брашното, галетата и сусама да варират. Важно е да се следва правилото за равни количества сусам и галета.
Във видеото или по-скоро под него Теди е дала идеи за няколко различни соса, подходящи за поднасяне на панираните хапки.
Пилешките бонфилета са най-крехки и им трябва малко време за готовност. Ако ползвате пилешко филе, нарежете го на по-малки парченца, за да не се нуждае от твърде дълго време за приготвяне.