Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Потахе - кубинска супа с нахут

Потахе - кубинска супа с нахут

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k5019k
Потахе - кубинска супа с нахут1 / 2
12/06/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • нахут - 450 г
  • зехтин - 1/4 ч.ч. студенопресован
  • лук - 1 голяма глава кромид
  • чушки - 1 голяма зелена
  • чесън - 3 скилидки, обелени
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л. прясно смлян
  • чоризо - около 250 г, обелено
  • шунка - около 120 г пушена
  • доматен сос - 3/4 ч.ч.
  • бяло вино - 1/4 ч.ч. сухо
  • червен пипер - 1 ч.л. Pimentón)
  • дафинов лист - 1 бр.
  • картофи - 450 - 500 г, обелени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете нахута от предната вечер във вода с щипка сода бикарбонат, а на сутринта прецедете и го сложете да се вари с 6 ч.ч. вода до пълно омекване. Отцедете сварения нахут и запазете 2-3 ч.ч. вода от бульона му.

Пасирайте чесъна и го смесете на паста със солта и черния пипер. за софритото загрейте мазнината в голям тиган и сложете нарязаните лук и чушка да се запържат за около 5 минути. Добавете чесновата каша и разбъркайте за 2 минути. Добавете нарязаното на кръгчета чоризо и шунка (на кубчета). Запържете за още 2 минути. След като добавите доматения сос, виното и дафинов лист, оставете да се готви за още 5 минути.

Сипете нахута в голяма тенджера заедно със заделения бульон. Прибавете обелените и нарязани на кубчета картофи заедно със софрито сместа. Оставете ястието да се готви, докато картофите омекнат (за около 25 минути).

Потахе може да се сервира като супа, ако решите да има повече бульон. Също така може да се поднесете и като яхния, ако продължите с готвенето още 15 минути. Обичайно се поднася върху канапе от ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Обиколих цяля Куба този месец юли 2022 година и тази супа ми стана любима, но никъде не видях да я правят с нахут. Навсякъде където я поръчах беше с червен дребен боб и свински бузи. Цената на порция беше 50 песо, което е смешно ниска цена, но... Като я комбинирам с Лангуста на скара и при падам от кеф. 99% я сервира ха с бял ориз, само на едно място ми я поднвсоха с червен ориз
31.07.2022 20:45