Начин на приготвяне
Захарта се смесва с 3 литра вода и се сварява захарен сироп при непрекъснато бъркане на бавен огън. С една трета от сиропа се заливат листата мента.
Кората на лимона се настъргва и се добавя към ментата със сиропа. Похлупва се с капак и се оставя да се охлади. Останалият захарен сироп също се оставя да изстине. Боровинките се измиват и се пасират.
Пюрето от боровинки се слага в голяма бутилка или буркан, добавя се ментата и целият захарен сироп. Разбърква се или се разклаща и се оставя за 7 дни на стайна температура, като на всеки два дни се разклаща. След това течността се излива много внимателно, за да не се смеси с утайката.
Течността се излива в бутилка, затваря се с тапа, в средата на която е сложен малък гумен маркуч. Краят на маркуча се слага в буркан с вода и домашното вино се оставя за 7 дни на стайна температура. Разпределя се в бутилки и се оставя за 3 месеца, след което е готово за консумация.