Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на Фурна»Сушени гъби с ориз на фурна

Сушени гъби с ориз на фурна

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k5019k
Сушени гъби с ориз на фурна1 / 2
08/10/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • манатарки - 15 г сушени
  • ориз - 1 ч.ч. арборио
  • вода - 2 ч.ч. вряща
  • черен пипер
  • бульон - 2 ч.ч зеленчуков
  • балсамов оцет - 2 с.л.
  • бяло вино - ½ ч.ч. сухо
  • розмарин - 1 стрък
  • гъби - 200 г пресни
  • чесън - 3 скилидки
  • лук - 4 глави
  • зехтин - 1/3 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 150 градуса. Залейте сушените гъби с врящата вода и ги оставете настрана. Нарежете лука. Загрейте 2 с.л. зехтин и изпържете едната глава лук и чесъна за около 8 минути или докато покафенее.

Отделете лука в единия край на съда, добавете нарязаните пресни гъби и ги задушете за още 5 минути, без да разбъркате. Обърнете ги внимателно и гответе още 5 минути. Отцедете манатарките, като запазите течността. Добавете ги в тигана заедно с розмарина.

Прибавете ориза и гответе за 4 минути. Увеличете котлона и добавете виното, оцета, бульона и запазената течност от манатарките.

Разбъркайте, овкусете със сол и черен пипер и кипнете. Покрийте и сложете във фурната за 35 минути.

Междувременно направете карамелизирания лук. Загрейте оставащия зехтин и добавете нарязания на кръгове лук. Овкусете със сол и запържете, докато лукът покафенее – отнема повечко време. Сервирайте всяка порция ориз с карамелизиран лук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: