Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на фурна»Ориз на фурна със сушени гъби и вино

Ориз на фурна със сушени гъби и вино

Анелия ЦоневаАнелия Цонева
Готвач
924101491
Ориз на фурна със сушени гъби и вино
Снимка: Анелия Цонева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
5
"С щипка магия обикновеният ориз с гъби се превръща в ароматно изкушение"

Необходими Продукти

  • ориз - 300 г бял, бисерен
  • пилешки бульон - 600 мл
  • сушени гъби, манатарки - 10 бр.
  • бяло сухо вино - 300 мл
  • индийско орехче - 2 щипки
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • краве масло - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща тава сложете кравето масло и сушените гъби /като ги поначупите/, само докато маслото се разтопи и леко загрее. Внимавайте гъбите да не се препекат.

Измийте ориза от нишестето и го прибавете в тавата. Загрейте до 200 градуса, като през 1-2 мин разбърквате ориза, докато стане стъклен.

Залейте с 300 мл бяло вино и оставете ориза да го поеме.

Загрейте пилешкия бульон, прибавете и подправките. Кипнете бульона и залейте ориза. Разбъркайте добре и оставете да се пече на 180 градуса докато течността се обсорбира напълно.

Това е чудесно ароматно ястие или гарнитура към месо.

Съвет: Ако имате възможност, използвайте домашно приготвен пилешки бульон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: