Начин на приготвяне
Лещата се измива и се изкисва във вода половин час. След това се измива още един път и се слага да ври в тенджера с вода. Щом заври, първата вода се маха и се налива нова, която се подсолява. Лещата се оставя да къкри на умерена температура.
Когато стане ясно, че лещата е омекнала, се преминава към приготвянето на запръжката в тиган. За целта в загрятото масло се запържват скълцаните лук, моркови и цели скилидки чесън. Добавят се всички подправки, а накрая и брашното. Когато запръжката се сгъсти, се разрежда с 2-3 с.л. бульон от лещата.
Всичко се разбърква, за да се уеднакви. Тенджерата с лещата се отдръпва за кратко от огъня и в нея се налива запръжката. Разбърква се и яденето се връща на котлона, където да престои до пълно сваряване на всички продукти.