Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Леща със запръжка по селски

Леща със запръжка по селски

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Леща със запръжка по селски1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • леща - 350 г
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 2 глави
  • чесън - 6 скилидки, малки
  • брашно - 2 с.л.
  • магданоз - 1 стрък
  • червен пипер - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л. + 2 щипки лют
  • сол
  • чубрица - 2 щ.
  • масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лещата се измива и се изкисва във вода половин час. След това се измива още един път и се слага да ври в тенджера с вода. Щом заври, първата вода се маха и се налива нова, която се подсолява. Лещата се оставя да къкри на умерена температура.

Когато стане ясно, че лещата е омекнала, се преминава към приготвянето на запръжката в тиган. За целта в загрятото масло се запържват скълцаните лук, моркови и цели скилидки чесън. Добавят се всички подправки, а накрая и брашното. Когато запръжката се сгъсти, се разрежда с 2-3 с.л. бульон от лещата.

Всичко се разбърква, за да се уеднакви. Тенджерата с лещата се отдръпва за кратко от огъня и в нея се налива запръжката. Разбърква се и яденето се връща на котлона, където да престои до пълно сваряване на всички продукти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: