Мляко с ориз (Млеченица)

ГеоргиГеоргиНовак12
"Любимият десерт на малки и пораснали деца - мляко с ориз "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
22 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо33 438
  • Преглеждания за месеца400
  • Преглеждания за седмицата4
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена22

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се измива в дълбок съд, докато водата не стане прозрачна. Слага се на котлона тенджерата и се налива вода, колкото да покрие ориза и малко отгоре, вари се на бавен огън и се разбърква постоянно, за да не залепи ориза за дъното на тенджерата.

През това се сварява прясното мляко в отделна тенджера (ако е сурово се сварява), ако е от магазина, се слага да кипне само. Оризът се вари докато остане без вода и започва да се долива леко по леко прясното мляко. Всичко това се вари на бавен огън докато набъбне оризът и започне да се сгъстява сместа.

След това се добавя захарта като постоянно се бърка сместа, за да не залепне на дъното на тенджерата, добавя се и ванилията и продължава да се бърка, като оризът се опитва дали се е сварил.

Като сте се уверили че сместа е готова, предварително сте подготвили от 10 до 15 купички, които предварително сте измили и ги оставете леко влажни (да имат вода по тях). След това разпределете сместа в купичките, като не ги пълните до горе, за да може да се разбъркват след това.

Като сте разлели вече сместа поръсете обилно с канела всички купички и ги оставете да изстинат, след което ги приберете в хладилника за да се изстудят.

Приятно хапване!

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Силвия Маринова
Много е вкусно, моето мляко с ориз придоби по-карамелен вид защото използвах кафява захар.
0
0