Начин на приготвяне
Рибата се измива и почиства от глави, хриле, опашки. Нарязва се на парчета. Прави се саламура от солта и водата.
Солеността се проверява като във водата се пуска сурово цяло яйце. Ако изплува, водата е добре осолена.
Почистените парчета риба се поставят в саламурата за 10 часа. След това саламурата се изхвърля, рибата се залива с оцет и престоява още 10 часа.
Слага се в тензух да се отцеди. Почиства се от ципата на кожата (ако има), от костички и гръбнак.
В тиган с нагорещено олио се изпържва една филийка хляб (за да отнеме миризмата на олио). Рибата се реди в стъклен съд - ред риба, ред копър и т.н.
По желание може да се сложи нарязан на шайби лук, чесън, бахар. Маринованата риба се залива с изстиналото олио.
Лесната домашна маринована риба е готова.
Коментари