Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Печена пуйка»Празнична пуйка с портокали

Празнична пуйка с портокали

Rossi StoyanoffRossi Stoyanoff
Администратор
51
Празнична пуйка с портокали2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
240 мин.
Порции
6-8
"Ароматна пуйка с екзотичен дъх и неустоим сладък вкус - идеалното ястие за специални случаи и празнични вечери със семейство и приятели"

Необходими Продукти

  • пуйка - 1 бр.
  • нишесте - 2 с.л.
  • портокали - 2 бр.
  • масло - 50 г
  • шафран - 1 щипка
  • бульон - 500 мл зеленчуков
  • марсала - 2 с.л.
  • кайсиев мармалад - 2 с.л.
  • черен пипер
  • червен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете маслото на малки парченца и го смесете с шафрана. Настържете кората на единия от портокалите, а другия нарежете на тънки шайбички. Измийте пуйката и я подсушете добре.

Натъркайте я със сол и пипер – отвън и отвътре. Отвътре я намажете и с настърганата кора. Внимателно повдигнете кожата на гърдите. Натъркайте резените портокал с шафрановото масло и подпъхнете в пуйката.

Привържете бутчетата на пуйката и я сложете в намаслена тава. Намажете я с останалото масло. Покрийте с фолио и налейте бульона в тавата.

Печете в най-долната част на загрята на 180 градуса фурна за около 3 часа. От време на време поливайте с бульона. След като мине 1.5 часа махнете фолиото. Извадете готовата пуйка и прецедете бульона.

Добавете мармалада и марсалата и кипнете за 5 минути. Сгъстете с нишестето и и поднесете пуйката със соса. Резултатът е наистина много вкусна и ароматна пуйка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: