Начин на приготвяне
Предварително измийте и подсушете пуйката. Смесете мекото масло с мащерката, чубрицата, чесъна, сол на вкус, 1 с.л. настъргана портокалова кора, соевия сос и малко лимонова кора. Ароматното масло се завива в алуминиево фолио и се оставя в камерата, докато стегне.
Внимателно отлепете кожата на пуйката с ръка и посолявате отдолу. Равномерно разпределете и филийки от ароматното масло.
На дъното на голям и дълбок гювеч сложете нарязания на кръгчета лук и посолете, като разбъркате. Отгоре сложете овкусената пуйка и я залейте със сока на 1 портокал, на 1 лимон и поръсете зърната черен пипер.
Преди да покриете с фолио отгоре, наредете кръгчета портокал върху пуйката. Ястието се пече 4 часа на 170°C.
Печена пуйка с портокали може да поднесете с картофено пюре или пюре, направено от пасирания лук и отделения при печенето сос.
Коментари