Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Картофени кюфтета»Картофени кюфтета с чеснов сос

Картофени кюфтета с чеснов сос

WackyWacky
Новак
783
Картофени кюфтета с чеснов сос
Снимка: Wacky
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
65 мин.
Порции
20-30 бр.

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • сол
  • топено сирене - 2 - 3 триъгълничета
  • сирене - 100 г
  • кашкавал - 150 г
  • магданоз - по желание
  • яйца - 1 бр. или 2 малки
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
  • джоджен
  • брашно - за овалване
  • олио - за пържене
  • За чесновия сос
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • майонеза - 2 с.л.
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • копър - пресен или от пакетче
  • олио - 1 капка и щипка
  • сол - 1 щипка
  • лимони - за вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Водата се слага да заври със солта, а през това време обелваме картофите. Като заври, слагаме картофите и чакаме да се сварят.

Докато ги чакаме, може да се заемем с чесновия сос - смесваме киселото мляко с майонезата и бъркаме, за да стане хомогенна смес. Добавяме ситно нарязания чесън, копъра, олиото, солта, разбъркваме и слагаме в хладилника.

Картофите вече са меки (почти за пюре), сваляме от огъня, прецеждаме водата и слагаме картофите в дълбока купа. Намачкваме ги и добавяме топеното сирене, сиренето, кашкавала, магданоза, яйцето и подправките.

Омесваме всичко и оставяме настрани, а през това време подготвяме подходяща чиния с брашно и загряваме олиото. Вземаме купата до тигана и чинията с брашно и правим кюфтенца от сместа, овалваме ги в брашно и пържим от двете страни до златисто.

Вкусни са топли и студени, сервират се със соса и салата (пожелание). Най-вкусни са с приятна компания и пиво! :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: