Начин на приготвяне
Картофите се сваряват в подсолена вода. Изцеждат се и се намачкват, докато са още горещи. Добавя се накълцан магданоз, подправя се със сол и черен пипер. Разбъркват се и се оставя да се охлади, но не напълно.
В тиган се загрява олио. Добавят се дребно нарязаните лук и чушки. Запържват се до тяхното омекване. После се добавя каймата, подправя се със сол и черен пипер. Оставя се да покъкри.
Разбърква се от време навреме. Вдига се от котлона, когато каймата стане на трохи. В купа се разбива киселото мляко, подправя се сол и счукан чесън.
В малка купа се разтопява маслото заедно с червения пипер.
От картофеното тесто се оформят топки, колкото орех. Дооформят се на кошници, нареждат се в тава.
Във всяка кошница се слага по 1-2 с.л. от плънката, заливат се с чесновия сос и се напръскват с разтопено масло. Сервира се охладено.