Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Лучник по северняшки

Лучник по северняшки

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Лучник по северняшки3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
"Едно не може да отречете - по Северняшкия край домакините знаят как да приготвят лучници"

Необходими Продукти

  • тесто - 1 кг готово тесто
  • свинско месо - 400 гр. нарязано на хапки
  • лук - 400 гр. нарязан на кубчета
  • сол
  • олио
  • черен пипер
  • червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разточват се от тестото две кори, едната малко по-голяма. Тя се слага отдолу в намазнена тава, като краищата й трябва да излязат извън тавата.

Месото се запържва хубаво, изважда се и в същата мазнина се запържва лука. Смесват се, подправят се със сол и пипер и се изсипват върху кората.

Отгоре се слага по-малката кора и се захлупват краищата на долната кора. Може да се намаже с яйце (за по-добър вид) и да се сложат парченца маргарин отгоре.

Пече се в загрята фурна около 30 минути. След като се извади, се поръсва леко с вода и се завива с кърпа за 15-20 минути, за да омекне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
44
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Баба ми от Враца правеше лучник, слагаше да се запържи и кисело зеле. Става страхотно.
01.03.2022 15:34
1
Arpha
Arpha
Това прилича малко на нашенски дюнер.Всъщност, тази баница може да се приготви и постна, и пак ще бъде по северняшки. Плънката е само от препържен лук, с добавка от смлени орехи, малко червен пипер и обезателно копър.И до днес се приготвя в троянския край. Много е вкусно!
24.11.2013 11:29
5
petq
petq
Страхотна и бърза рецепта, аз слагам и гъби към плънката, а отделно правя и чеснов сос. Става разкош.
23.06.2011 23:36
2
Цветелина Димитрова
Цветелина Димитрова
Много хубава рецепта. Аз лично правя лучник и е много вкусно.
23.06.2011 21:01
1