Пълнено пиле по Северняшки

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Пълнено пиле по Северняшки
Снимка: Ivelina
1 / 3
07/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Така пълнели пилето по Северняшкия край, честно казано, мислим да откраднем идеята"

Необходими Продукти

  • пиле - около 1.200 кг цяло
  • картофи - 400 г
  • чесън - 4 бр. скилидки български (и цяла глава за затваряне на пилето)
  • праз - 1 дебел стрък
  • краве масло - 50 г
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • джоджен - 1 ч.л. сух
  • чубрица - 1 ч.л. сушена
  • сминдух - 1 равна ч. л
  • лют червен пипер - щипка едро смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тиган сложете маслото и нарязания праз лук и скилидките чесън.

Задушавайте, докато омекне праз лукът. Добавете сварените и намачкани картофи и ги запържете за кратко. Дръпнете от котлона. Добавете към нея сол, сминдух, чубрица, сух джоджен и лют червен пипер.

Измийте и почистете пилето много добре от останали пера. Осолете го много добре отвътре и отвън. Направете това и с черния пипер.

Напълнете пилето с плънката от праз лук и картофи. Ако ви остане плънка, хапнете като картофена салата, много е вкусна.

Има два варианта - да зашиете пилето или да затворите отвора с глава чесън (както направих, консистенцията е плътна и няма опасност да излезе).

Намажете пълненото пиле с масло или олио. Печете на 200 градуса за 80 мин или докато се зачерви добре, наблюдавайте.

Възможно е да го печете още, зависи от фурната и големината на пилето ви.

Налейте в тавичката малко вода и поливайте от време на време пилето, докато се пече.

Става прекрасно в плик за печене. Препоръчвам ви така, не се налага да поливате пилето, задушава се и пече прекрасно.

Приятно приготвяне и хапане на това много вкусно пълнено пиле по Северняшки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: