Начин на приготвяне
Хубаво е да оставим всички продукти за няколко минути на стайна температура.
Разтваряме маята във водата (млякото заедно със захарта и щипка брашно). Покриваме с кърпа за няколко минути, за да може да се активира маята.
Хубаво е да изберете голям съд за замесване, за да ви е по-удобно след това.
Пресяваме брашното със солта два пъти. Яйцата се разбиват отделно. От всички продукти се замесва меко и гладко тесто.
Аз оставям тестото да втаса в голям найлонов плик, който завързвам добре, за да не влиза въздух, но можете и просто да покриете с кърпа. Тайната на сполучливите печива е във втасването, затова си отделете достатъчно време.
Аз използвам системата на тройно втасване - до удвояване на обема; след оформяне и след намазване с яйце. Втасалото първи път тесто се премесва и разделя на четири части. Всяка се разточва на възможно най-тънка кора (в интернет пространството има хубави клипове с обяснения за точенето и дърпането на кори).
Корите се намазват с разтопеното масло и се поръсват със сирене. След подреждането им в съда за печене следва второто втасване.
Когато отново обемът се удвои, намазваме с разбития жълтък и оставяме отново за няколко минути.
Печем витата баница в студена фурна първо на 170 градуса а след това на 180 до готовност. Внимание - свършва бързо и е много вкусна!
Пухкавата вита баница с мая е готова.