Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Новогодишна вита баница с мая

Новогодишна вита баница с мая

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Новогодишна вита баница с мая
Снимка: Добринка Петкова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Не бива да посрещате Новата година без вкусна вита баница и по традиция - с късмети"

Необходими Продукти

  • брашно - около 500 г
  • мая - 15 г
  • вода - 200 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • сирене - 250 г
  • масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното със солта. В купа разтворете маята в топлата вода, заедно със захарта.

Разбийте яйцата с олиото, оцета и млякото. Прибавете ги към брашното и добавете маята.

Замесете еластично тесто. Оставете за 10 минути да се отпусне.

Разделете тестото на две части. Всяка разточете на тънък лист. Намажете едната с олио и покрийте с втората разточена кора.

Поръсете пак с олио и натрошеното сирене.

Завийте на руло, усучете и разтеглете, за да се получи дълъг фитил. Намаслете тавата и завийте фитила, като охлюв.

Поставете парченца масло и печете баницата на 200 градуса за около 35-40 минути. Извадете от фурната и оставете да се охлади, покрита с чиста кърпа.

Направете си късметчета и ги забодете върху витата баница.

Новогодишната вита баница с мая е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: