Начин на приготвяне
Пресейте брашното със солта. В купа разтворете маята в топлата вода, заедно със захарта.
Разбийте яйцата с олиото, оцета и млякото. Прибавете ги към брашното и добавете маята.
Замесете еластично тесто. Оставете за 10 минути да се отпусне.
Разделете тестото на две части. Всяка разточете на тънък лист. Намажете едната с олио и покрийте с втората разточена кора.
Поръсете пак с олио и натрошеното сирене.
Завийте на руло, усучете и разтеглете, за да се получи дълъг фитил. Намаслете тавата и завийте фитила, като охлюв.
Поставете парченца масло и печете баницата на 200 градуса за около 35-40 минути. Извадете от фурната и оставете да се охлади, покрита с чиста кърпа.
Направете си късметчета и ги забодете върху витата баница.
Новогодишната вита баница с мая е готова.