Начин на приготвяне
Указаните продукти са за един компотен буркан.
Сварете млякото за час и половина на водна баня и след това го изчакайте да изстине. Сипете го в буркан и прибавете солта и натрошеното сирене. Захлупете с пластмасова капачка.
Оставете на студено, за да се стегне по-бавно. Два-три дни го разклащайте няколко пъти. По желание прибавете люта чушка или такава от сорт кози рог.
След като е стегнал крокмачът, го отворете и забодете вътре чушката, затворете го. Условието, което трябва да се знае, е, че на чушката трябва да махнете половината дръжка и да отстраните меката част от нея, за да не се вгорчи крокмачът.
След една седмица вече е готов за консумация. Така приготвен може да се съхранява до две години, ако не е отворен буркана.