Начин на приготвяне
Вишните се измиват, костилките се вадят. Плодовете се слагат в голям съд, в който ще се вари сладкото, и се покриват със захарта.
Оставят се да престоят на стайна температура в продължение на 6 часа. Без да се разбъркват, се слагат на котлона и се загряват до кипване.
След като сместа кипне, котлонът се намалява на минимум и сладкото се вари 35 минути при непрекъснато бъркане, като периодично се маха пяната.
Оставя се да престои 4 часа. Хрянът се обелва и се настъргва на ситното ренде. Добавя се в сместа с вишните и се разбърква добре.
Сместа се загрява отново на котлона и щом кипне, котлонът се намалява до минимум и сместа се вари 5 минути. Оставя се да се охлади леко и се разпределя в сухи чисти буркани, които се затварят и се обръщат.