Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Пастицио»Зеленчуково пастицио

Зеленчуково пастицио

Зеленчуково пастицио
Снимка: Донка Атанасова- Dunia
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12
"Знаете златното кулинарно правило - колкото по-дълъг е списъкът с продуктите, толкова по-вкусно е пастициото"

Необходими Продукти

  • спагети - 1 пакет за пастицио
  • моркови - 200 г
  • броколи - 250 г
  • карфиол - 250 г
  • грах - 150 г
  • гъби - 300 г
  • чушки - 2 бр. зелени
  • топено сирене - 100 г със зелени подправки
  • кашкавал - 4 филийки за тост
  • сол
  • черен пипер
  • чесън
  • чубрица
  • магданоз
  • универсална подправка - зеленчукова пикантина
  • за доматения сос
  • домати - 2 - 3 бр.
  • чушки - 3 бр. червени, печени
  • лук - 2 глави
  • подправки - /сол, чер пипер, чесън, Зеленчукова пикантина/
  • за Бешамеловия сос
  • прясно мляко - 2 л
  • брашно - 10 л
  • яйца - 4 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • канела
  • маргарин - 1 с.л. или масло
  • топено сирене - 1/2 кутия Esquiza или Philadelphia
  • пармезан - 200 г настърган или твърд кашкавал
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Спагетите се сваряват до степен ал денте и се разстилат в намаслена тава. Междувременно правим плънката. За целта бланшираме броколите, карфиола, зелените чушки и морковите в подсолена вода за около пет минути. Варим гъбите и граха за десетина минути.

След това минаваме към приготвянето на доматения сос. За него трябва да запържим скълцания лук, след което към полученото да добавим рендосаните домати. Щом сместа заври, се слагат още подправките и печените червени чушки.

Щом сме разпределили спагетите в тавичка, ги покриваме с подправки. Между тях слагаме и топено сирене на парченца. Нанасяме половината от доматения сос върху спагетите и поставяме граха, зелените чушки, морковите и гъбите. Поръсваме с подправки.

Отгоре поставяме слой от кашкавал за тост. После редим броколи и карфиол. Залива със заделеното количество от доматения сос. Така сглобеното ястие поставяме в загрята фурна и печем около десетина минути.

Междувременно се захващаме и с бешамеловия сос. Загряваме млякото на котлон и отделяме малка част от него, в която сипваме брашното и разбитите яйца. Разбиваме добре и прибавяме към загрятото мляко.

Бъркаме непрекъснато, за да не загори. Щом сместа се сгъсти, отстраняваме от котлона. Прибавяме маргарина и отново бъркаме. Когато се поохлади, слагаме топеното сирене и настъргания пармезан.

С готовия сос поливаме добре ястието и го оставяме да се запече на горен реотан за около 35 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Всичко хубаво, ама пастицио не се прави със спагети, а с макарони.
20.10.2022 13:12