Начин на приготвяне
От сушените плодове изберете микс от плодове - стафиди, червени боровинки, сини сливи без костилка, фурми без костилка, смокини, папая, манго.
Сушените сини сливи, фурми, манго, папая и смокини се нарязват на малки парченца и се смесват с натрошените орехови ядки и по-дребните сушени плодове.
Разбиват се яйцата, брашното, захарта, бакпулвера, кората от портокала и ванилията. Разбива се добре до гладко. Добавят се плодовете и всичко се разбърква добре.
Поставя се в намазнена кръгла форма и се пече в предварително загрята на фурна (180 градуса) за 35 минути.
Извадете и охладете напълно върху решетка. Разрешете блата на два по-малки хоризонтални блата.
Смесете рома със 50 мл. студена вода. Разбийте сметаната с пудрата захар до гладък крем. Ако предпочитате втория крем, първо разбийте добре сметаната и пудрата захар, а части добавете крем сиренето и разбийте добре.
Сглобете тортата като сложите долния блат на поднос. Сиропирайте с половинката сироп и намажете с половината крем. Поставете втория блат и сиропирате и мажете с крем отново.
Украсете тортата със захарни фигури и нарязани на дребно сушени плодове.
Оставете сладкиша да престои поне три часа на хладно преди да сервирате.