Начин на приготвяне
Най-напред се приготвя плънката. Боровинките и стафидите залейте в купичка с коняк и ги оставете да престоят 30-40 минути.
Локума нарежете на малки кубчета. Яйцето разбийте с вилица с двете лъжици захар. Добавете и меда. Орехите смелете и смесете с нарязаните локумчета и отцедените сушени плодове.
Настържете към тях кората на половин портокал и добавете ванилия и канела. Фините кори ги разделете по брой, като вземате по 4-5 листа.
Сложете от плънката по края на кората и навийте заедно листите на руло. Нарежете навитите ролки на пръстени, широки около 3 см. и ги подредете в суха тавичка, изправени като пънчета.
Изпечете баклавичките в предварително загряла фурна на 200 градуса до зачервяване. След като са изстинали добре, ги поръсете с настъргана кора от половин лимон и ги залейте с горещия сироп.
Него пригответе от 500 мл вода и 300 грама захар, като го сложите на огъня да поври сиропът за 6-7 минути. Като го смъкнете от огъня, прибавете 3-4 пълни супени лъжици краве масло.
Баклавичките със сушени плодове и локум са супер вкусни.