Начин на приготвяне
Нарежете лука на тънки полумесеци и сложете заедно с маслото и щипка сол на слаб до умерен огън.
Тук може да добавите и лъжичката захар, която да помогне за карамелизирането на лука, а може и да я сложите във финалният етап на приготвяне на френския сос.
След като лука придобие приятно златист цвят, но не кафяв, сипете към него виното и сложете дафиновия лист.
Гответе, докато почти се изпари и тогава прибавете брашното. Бъркайте минута-две и налейте на части телешкия бульон пак при непрестанно разбъркване, за да не остават бучки.
Подправете с черен пипер и гответе апетитния сос до сгъстяване. Към финала сложете деми глас, който може да закупите готов или да бъде домашно приготвен.
Той придава характерния по-тъмен цвят на сос Робърт, но понякога се пропуска, стига обаче да имаме хубав и концентриран телешки бульон. В такъв случай сосът става малко по-светъл.
На следващия етап отново имате избор - да прецедите вкусния сос за месо или да го пасирате, за да се смели лука и да имате гладка консистенция. Преди това трябва да извадите дафиновия лист.
Сложете горчицата, лимонов сок и захарта, ако не сте я добавили в началния етап. Хубаво разбъркайте и сервирайте.
Робърт сос е изключително подходящ за свинско печено, някои бели птичи меса или дори зеленчуци.
Добър апетит!