Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладки рула»Портокалови рулца със смокини

Портокалови рулца със смокини

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Портокалови рулца със смокини2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
60 мин.
Порции
60

Необходими Продукти

  • брашно - 3 ч.ч.
  • масло - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч. допълнително 1 чаша кристална
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • портокали - 4 ч.л. настъргани кори и 2 с.л. сок
  • ванилия - 1 пак.
  • за плънката
  • смокини - 320 г (12 броя) сушени или 1 1/2 сладко
  • вода - 3/4 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете на ситно сушените смокини, след като сте им махнали дръжчиците. Сложете ги заедно с водата и 1/2 чаша захар в малък съд и ги кипнете. Намалете огъня и варете 3 до 5 минути, като бъркате непрекъснато.

Махнете от огъня и оставете да изстинат на стайна температура. Този пълнеж можете изцяло да замените с гъсто сладко от смокини, като нарежете ситно плода.

Разбийте маслото или маргарина с миксер около 30 секунди. Прибавете допълнителната 1 чаша захар и бакпулвера, разбийте добре. Добавете яйцето, портокаловата кора, портокаловия сок и ванилията. Разбийте до получаване на гладка смес.

Примесете с миксера брашно, колкото поеме сместа, останалото

добавете с дървена лъжица. Покрийте и оставете в хладилника за около 1 час.

Разточете тестото върху леко набрашнена повърхност, оформете правоъгълник с размери 18x14 см. Сложете пълнежа върху разточеното тесто и го разнесете, като оставите отстрани ненамазани ивици, широки по 1 ½ см. Навийте откъм широката

страна на руло. Притиснете краищата, за да залепнат. Срежете рулото по средата.

Увийте всяка половина в целофан и сложете за 2 часа във фризера. Докато работите с едната половина, оставете другата в хладилника.

Извадете замразеното руло, махнете целофана и с остър нож го нарежете на резени, дебели по около 1 см. Наредете ги на около 3‐4 см. един от друг върху подмазана тава.

Печете 10-12 минути при 200° или докато отдолу леко покафенеят. Оставете да изстинат напълно върху телена решетка

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: