Начин на приготвяне
Патладжанът се нарязва на кръгчета и се посолява. Оставя се да престои 1 час, за да си пусне горчивия сок. Подсушава се, без да се изплаква с кухненска хартия.
Запържва се на умерен огън в сгорещения зехтин 5 минути до кафяв цвят от двете страни. Изважда се с решетеста лъжица и се оставя върху кухненска хартия.
В същия зехтин се запържват чесънът и чилито. Прибавят се доматите и риганът. Оставя се на слаб огън до сгъстяване на соса (15-20 минути), като от време на време се полива с 1 супена лъжица вода.
Отстранява се от огъня и се прибавят аншоата и патладжанът. Полученият сос се подправя със сол и черен пипер на вкус. Спагетите се сваряват и се отцеждат.
Прибавя се сосът и се разбърква добре. Сервират се веднага, като може да се поръсят със сирене по ваш избор.