Начин на приготвяне
Фурната се загрява до 180 градуса. Лукът се запържва 2 минути в 20 г масло на умерен огън. Слага се каймата и се бърка на огъня 4 минути.
Прибавят се доматеният сос и доматеното пюре. Огънят се намалява и сместа се оставя 20-25 минути до омекване на каймата. Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
Вермичелите се сваряват (за кратко време, да не се преварят) в подсолена вода и се отцеждат. В останалото масло се запържва брашното за 1 минута, отстранява се от огъня и се сипва млякото.
Връща се на огъня. Бърка се, докато се сгъсти. Огънят се намалява и белият сос се оставя 2 минути. Половината вермичели се сипват в намазана с масло форма за кекс и в друг огнеупорен съд.
Покриват с половината кайма. Отгоре се слагат останалите вермичели. Заливат се с белия сос, поръсват се със сиренето и се пекат 15 минути.
Запеканката се изважда от фурната и се оставя да престои 10 минути, преди да се извади от формата. Сервира се нарязана на парчета.