Начин на приготвяне
Карифиолът се накъсва на цветчета (около 3х3 см). В тенджерата се налива около 1 л вода с 1 чаена лъжичка сол. Карфиолът се пуска във врящата вода и леко (за 5 минути) се сварява. Изцежда се през гевгир.
В стъклена, пластмасова или емайлирана купа на гъста каша се размесва 1 от яйцата и малко брашно. Карфиолените цветчета се поставят в кашата и леко се овалват в панировката, така че тя да ги обгърне отвсякъде.
В тигана щедро се налива олио (панираният карфиол трябва да плува в него). Сгорещява се. Оваляните в панировката цветчета карфиол едно по едно се пускат, да се пържат. Когато отвсякъде станат златисто-кафеникави, се изваждат.
В малък стъклен или емайлиран съд се разбиват на гладка кашичка останалите 2 яйца, киселото, прясното мляко и брашното. Съдът се поставя в друг съд с вряща вече вода и с постоянно разбъркване (абе висиш му на главата! ) се сгъстява до необходимата консистенция (отнема около 15 минути, но може и по-малко). Дръпва се от огъня и му се пуска маслото (колкото орехче).
Изпържените карфиолчета се поръсват с настърган кашкавал (не е задължително, затова го няма в необходимите продукти) и се заливат със соса.
Всъщност, цялата дандания може да се съкрати и човек да си хапне само паниран карфиол без сос. Пак е хубаво.