Начин на приготвяне
За тази рецепта може да използвате почистени масловки, манатарки, бисерни гъби, булки, печурки или челядинки.
Картофите се сваряват, оставят се да изстинат (задължително трябва да са студени! ), обелват и се нарязват на дребни кубчета (със страна около сантиметър и половина-два).
Гъбите се почистват и се нарязват на дребно. Лукът се почиства и се нарязва на ситно.
В тефлонов дълбок тиган (задължително е да е тефлонов, защото в друг всичко ще залепва за дъното и ще загаря. В Русия ползват чугунен тиган, който има свойствата на тефлоновия, само че е много тежък). Разтопете в него около 20 г масло и 2-3 супени лъжици олио. Добавят се нарязаните гъби.
Щом започнат да се пържат, се добавя ракиена чаша вода и отново се обработват до запържване. Така се прави 2-3 пъти на тих огън! Тъй като гъбите са тежка храна, те трябва да се обработват на огън колкото може по-дълго.
След това се добавя нарязаният лук и също се запържва. Когато лукът стане прозрачен, се добавят картофите, ястието се посолява и тиганът се захлупва. Силата на огъня не се променя.
След няколко минути картофите се разбъркват и отново се захлупват. Така се прави няколко пъти. Добре е, ако хванат златиста коричка.
Ястието се поднася с чаша студено прясно мляко за пиене (който го обича). Комбинацията е вълшебна!
Коментари