Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Гювечета»Гювечета с картофи, гъби и чедър

Гювечета с картофи, гъби и чедър

Гювечета с картофи, гъби и чедър
Снимка: Милка Шишкова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Вижте какво се крие в това гювече, за да няма скрито-покрито"

Необходими Продукти

  • картофи - 600 г
  • моркови - 350 г
  • печурки - 750 г
  • чедър - 200 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • кисели краставички - 1 или 2 бр.
  • масло - 3 ч.л.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват, измиват и се слагат да се варят в подсолена вода за около 20 мин, така че да са полуготови. Отцеждат се и се оставят да се охладят. След това се рендосват на едро ренде.

Морковите се почистват и се рендосват. Задушават се за 5-6 мин в загрят тиган с 1 ч.л. масло и малко вода - 2-3 с.л., посоляват се на вкус.

Гъбите се почистват и се нарязват на кубчета. Задушават се с 1 ч.л. мазнина за 5-6 мин. Добавя се и малко вода - 2-3 с.л., посоляват се на вкус.

Готовите гъби се изваждат от тигана с решетъчна лъжица, така че отпусналия се сос да остане в него, и се отделят настрани.

В тигана с гъбения сос се добавя 1 ч.л. масло и се връща на котлона. Прибавя се и прясното мляко, посолява се с 1/2 ч.л. сол, когато заври хубаво се дърпа настрани и се слага настъргания чедър, бърка се до разтварянето на сиренето. Получава се течен сос.

Гювечетата (4 броя) се подреждат като най-отдолу се слага 1/4 от картофите, залива се с 3 с.л. сос, отгоре се разпределя 1/4 от морковите, пак се залива с 3 с.л. сос, слагат се гъбите - 1/4 от тях и сосът се разпределя по равно.

Отгоре се слагат ситно нарязани кисели краставички. Зеленчуковите гювечета се похлупват и се слагат в студена фурна.

Фурната се включва на 200°С и се пекат 40 мин, като за последните 10 мин. капачетата се махат, за да се запече гювечета с картофи, гъби и чедър

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: