Начин на приготвяне
Картофите се обелват, измиват и се слагат да се варят в подсолена вода за около 20 мин, така че да са полуготови. Отцеждат се и се оставят да се охладят. След това се рендосват на едро ренде.
Морковите се почистват и се рендосват. Задушават се за 5-6 мин в загрят тиган с 1 ч.л. масло и малко вода - 2-3 с.л., посоляват се на вкус.
Гъбите се почистват и се нарязват на кубчета. Задушават се с 1 ч.л. мазнина за 5-6 мин. Добавя се и малко вода - 2-3 с.л., посоляват се на вкус.
Готовите гъби се изваждат от тигана с решетъчна лъжица, така че отпусналия се сос да остане в него, и се отделят настрани.
В тигана с гъбения сос се добавя 1 ч.л. масло и се връща на котлона. Прибавя се и прясното мляко, посолява се с 1/2 ч.л. сол, когато заври хубаво се дърпа настрани и се слага настъргания чедър, бърка се до разтварянето на сиренето. Получава се течен сос.
Гювечетата (4 броя) се подреждат като най-отдолу се слага 1/4 от картофите, залива се с 3 с.л. сос, отгоре се разпределя 1/4 от морковите, пак се залива с 3 с.л. сос, слагат се гъбите - 1/4 от тях и сосът се разпределя по равно.
Отгоре се слагат ситно нарязани кисели краставички. Зеленчуковите гювечета се похлупват и се слагат в студена фурна.
Фурната се включва на 200°С и се пекат 40 мин, като за последните 10 мин. капачетата се махат, за да се запече гювечета с картофи, гъби и чедър