Начин на приготвяне
Накисваме желатина в студена вода.
Рендосваме кората на портокала и изцеждаме сока му.
В широк съд върху котлон изсипваме 100 г захар и сока на портокала. Прибавяме ванилиите и варим за 4-5 минути. Прецеждаме ги.
В прецедения сок слагаме половината от разтворения желатин и разбъркваме. Прибавяме половината от портокаловите кори.
Внимателно разбъркваме полученото с изцедените малини и слагаме сместа в хладилник за 2 часа.
Останалата захар карамелизираме в съд върху котлон, прибавяме шамфъстъка и разбъркваме.
Прехвърляме веднага върху алуминиево фолио, където разстиламе сместа. След като изстине, счукваме на ситни парчета.
Жълтъка разбиваме в съд на водна баня.
Загряваме портокаловия ликьор и към него прибавяме останалия желатин, добавяме разбития жълтък и накрая прибавяме и белия шоколад, стопен на водна баня и разбъркваме много бързо сместа. Слагаме за 10-15 минути в хладилник.
Разбиваме сметаната на пяна и към нея прибавяме сместа с белия шоколад, продължавайки да бием.
Останалите портокалови кори разбъркваме с ванилията и ги оставяме в затворен съд в хладилник за 40 минути.
Изваждаме малините от хладилника.
Разбиваме муса с тел за биене на яйца.
Сервираме като във високи чаши редим последователно малинова смес, крокан с шамфъстък и мус.