Gotvach.bg»Рецепти»Алкохол»Ликьор»Домашен ликьор тип Бейлис

Домашен ликьор тип Бейлис

Татьяна БаловаТатьяна Балова
Новак
110346627
29/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Общо
60 мин.
Порции
15
"Дами, ето как да си приготвите сладък ликьор вкъщи. И да не забравите да ни поканите!"

Необходими Продукти

  • водка - 400 мл или уиски
  • захар - 4 с.л.
  • джинджифил - 1 малко парче
  • канела - парченце колкото грах
  • ванилия - 4 пакетчета
  • мед - 2 ч.л.
  • сметана - 500 мл течна
  • кондензирано мляко - 1 кутия
  • яйца - 2 бр.
  • инстантно кафе - 3 ч.л. нескафе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заредете се с търпение, защото ще ви трябват 10 дни. Най-напред от захарта правим карамел. За по-лесно по-нататъшно обслужване на продуктите използваме джезве.

Слагаме в него захарта и няколко капки вода. Карамелът трябва да е златисто-кафяв, като внимаваме да не прегори! А за да не, прегори, печем захарта на по-бавен огън.

Така имаме възможност да реагираме навреме. После сипваме чаша от алкохола, влагаме наситнения джинджифил, канелата, меда и двете ванилии.

Затваряме плътно, за да не изветрява и оставяме така пет дни, като от време на време разклащаме. Захарта трудно се стапя в алкохол, но след пет дни това се случва.

Тогава по-голяма стъклена или емайлирана купа слагаме два жълтъка, разбъркваме хубавичко и влагаме половината сметана. Преди да я отворим обаче, трябва добре да разтръскаме опаковката. Отново разбъркваме, слагаме кондензираното мляко и разтвореното в лъжица вода нескафе.

След още едно разбъркване. Слагаме останалата сметана, другите две ванилии и наливаме през фина цедка онази част от алкохола, в която са киснали канелата и джинджифилът.

Отново разбъркваме. Доливаме и останалата част от алкохола и разбъркваме. Пресипваме домашния Бейлис в бутилка от литър и половина и оставяме уморената смес да отлежи на студено пет дни.

После прехвърляме ликьора в красиви шишета. Някои го предпочитат с бучица лед в чашата. Аз го предпочитам в по-голяма чаша и по-пълна догоре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: