Начин на приготвяне
Заредете се с търпение, защото ще ви трябват 10 дни. Най-напред от захарта правим карамел. За по-лесно по-нататъшно обслужване на продуктите използваме джезве.
Слагаме в него захарта и няколко капки вода. Карамелът трябва да е златисто-кафяв, като внимаваме да не прегори! А за да не, прегори, печем захарта на по-бавен огън.
Така имаме възможност да реагираме навреме. После сипваме чаша от алкохола, влагаме наситнения джинджифил, канелата, меда и двете ванилии.
Затваряме плътно, за да не изветрява и оставяме така пет дни, като от време на време разклащаме. Захарта трудно се стапя в алкохол, но след пет дни това се случва.
Тогава по-голяма стъклена или емайлирана купа слагаме два жълтъка, разбъркваме хубавичко и влагаме половината сметана. Преди да я отворим обаче, трябва добре да разтръскаме опаковката. Отново разбъркваме, слагаме кондензираното мляко и разтвореното в лъжица вода нескафе.
След още едно разбъркване. Слагаме останалата сметана, другите две ванилии и наливаме през фина цедка онази част от алкохола, в която са киснали канелата и джинджифилът.
Отново разбъркваме. Доливаме и останалата част от алкохола и разбъркваме. Пресипваме домашния Бейлис в бутилка от литър и половина и оставяме уморената смес да отлежи на студено пет дни.
После прехвърляме ликьора в красиви шишета. Някои го предпочитат с бучица лед в чашата. Аз го предпочитам в по-голяма чаша и по-пълна догоре.