Зелен боб плакия

30/01/2016
"Класика в чиния - любимият на малки и големи зелен боб плакия "
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо13 018
  • Преглеждания за месеца1202
  • Преглеждания за седмицата333
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зеленият боб трябва да е хубав. Това значи, че като пречупите шушулката, по нея не бива да остават "конци", тя трябва да е сочна, да пука и е желателно бобът да е жълтеникав като сорт, а не защото е увяхнал.

Тоест зеленият боб трябва да е жълт. Тук се сещам един анекдот: "Татко, какви са тия плодове? " - "Сини сливи, детето ми." - "А защо са розови? " - "Защото са зелени, сине".

Бобът се почиства от дръжките и връхчетата и се нарязва на хапки. Лукът и морковите се нарязват и се запържват. Добавя се червеният пипер и също се запържва, но много за кратко!

Добавя се бобът, почистените и нарязани скилидки чесън, доматите, подправките и солта. Налива се малко повече от чаша вода.

Всичко се разбърква и се вари в тенджерата под налягане 1 час на 1 от момента, когато тенджерата започне да съска.

Сосът може да се посгъсти с една чаена лъжичка брашно, размита на кашичка в малко вода. Ястието се поднася студено, по желание - гарнирано с кисело мляко или сметана.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар