Начин на приготвяне
Лозовите листа се кипват 5 мин. в малко вода с лимоновия сок. Водата се излива и листата се изстудяват. Най‐жилавите листа се постилат на дъното на тенджерата.
Плънката се приготвя, като лукът се запържва в сгорещения зехтин или олио до златисто и се прибавят почистеният ориз и ядките. Бърка се, докато оризът също стане златист (около 30 мин). Слагат се захарта, солта и стафидите.
Залива се с вряла вода и се разбърква отново. Слагат се магданозът, копърът и джодженът и се изчаква да попие водата. Завиват се сарми с лозовите листа и се нареждат в тенджерата.
Прибавят се вода, колкото да покрие сармите, зехтинът и сол и захар на вкус.
Турските сармички се притискат с чиния, захлупват се и се варят около 1 час. Сервират се студени.
Коментари