Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Традиционна българска мусака

Традиционна българска мусака

Традиционна българска мусака10 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Който разбира, тук се спира и традиционна българска мусака избира. Хубава и изпитана рецепта за мусака, която когато и да приготвите, няма да съжалявате!"

Необходими Продукти

  • основни продукти за мусаката
  • кайма - 500 - 700 г
  • картофи - 1.5 кг
  • лук - 100 г
  • моркови - 50 г
  • червени чушки - 70 г
  • домати - на кубчета от консерва 3 с.л.
  • магданоз - пресен 4 - 5 стръка
  • олио - 40 мл.
  • червен пипер - 2 с.л.
  • черен пипер
  • сол
  • за заливка на мусаката
  • кисело мляко - 400 гр.
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 2 с.л.
  • сол
  • за сервиране
  • кисело мляко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Мусаката е може би най-популярното ястие у нас, което се смята за традиционно във всеки български дом. И това явно не е само у нас, тъй като мусаката е царицата на всяка балканска трапеза и се среща в разнообразни вариации - със сос, без сос, с различни зеленчуци и т.н.

Нека сега приготвим обичаната българска мусака, така както я знам от моята баба:

Нарежете лука, чушката и моркова на ситно. Запържете ги с олиото и каймата в тиган. Бъркайте постоянно, за да се раздроби добре каймата и да стане на трохи. Окусете с червен, черен пипер и сол.

Нарежете обелените картофи на кубчета и ги сложете в средно голяма тава. Сипете каймата. Разбъркайте добре и налейте гореща вода, колкото да се покрият картофите.

Гответе в гореща фурна на 200 градуса до омекване на картофите. Добавете доматите и наситнения магданоз. Гответе още около 10 мин.

Направете заливката за мусаката като разбиете добре яйцата с млякото и брашното. Сложете щипка сол и полейте равномерно мусаката.

Печете в средата на фурната само на горен реотан до запичане на заливката на мусаката.

Сервирайте готовата мусака с лъжица или две кисело мляко.

Тъй като мусаката е може би най-готвеното ястия у нас, рецептите за мусака са различни - както по начин на приготвяне, така и по продукти. Затова препоръчваме да опитате непременно и от другите ни изпробвани рецепти за мусака.

P.S. Аз слагам 500 грама кайма в мусаката, но ако обичате повече месо, можете да вдигнете количеството до 1 килограм.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Видео към рецептата

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Страхотна рецепта! Мусаката стана превъзходна, сложих щипка сода бикарбонат и заливката стана много пухкава??
27.05.2024 19:35
Ниникито
Ниникито
Много добре! Аз винаги добавям и чубрица, защото е най-определяща за вкуса на мусаката, която познавам.
15.06.2023 12:34
11
Анонимен
Анонимен
Често правя мусака по тази рецепта и се получава супер, но не добавям морковите, те за мен променят малко вкуса. В къщи всички я обожават.
25.04.2023 10:23
6
Анонимен
Анонимен
Най-добрата мусака според мен - правя я винаги при възможност
28.03.2023 07:18
4
1
Юстиниян Ясенов
Юстиниян Ясенов
Вече втори път я правя тази мусака и е божествена!
09.03.2023 21:33
2
1
Валентина
Валентина
Истинска българска мусака! Супер.
19.10.2022 23:41
3
Юстиниян Ясенов
Юстиниян Ясенов
Стана много вкусна мусака. Но аз слагам 1 кг. кайма на 1 кг. картофи
16.10.2022 01:55
4
Христо Славейков
Христо Славейков
Прекрасна българска мусака стана! Класика в жанра. Аз добавих и една тиквичка за красота!
11.04.2022 21:07
4
2
1
Покажи всички подкоментари
Veska
Veska
Тази вечер и ние сме на мусака.
Но аз правя варена заливка с прясно мляко, яйца и брашно.
Ще пробам да направя моята мусака с вашата заливка.
08.08.2016 15:08
6
Анонимен
Анонимен
Рецептата е хубава, но защо ти е магданоз. Само чубрица
27.05.2024 10:25
2
2
Анонимен
Анонимен
Super stana
31.01.2024 22:40
3
Георги
Георги
Тази мусака е невероятна направих я но в застройката слагам и малко сода бикарбонат и 3 4 яйца +кашкавал и става още по вкусна Благодаря ви
20.01.2024 16:29
6
Анонимен
Анонимен
Хубава рецепта. Ще я пробвам скоро!
27.11.2023 18:24
1
Анонимен
Анонимен
Чудна стана, благодаря!
21.11.2023 12:38
1
2
Анонимен
Анонимен
Мусака без чубрица не е мусака, лично мнение !
04.11.2023 18:52
20
Yordanka Vasileva
Yordanka Vasileva
Аз правя мусаката с 2 кг картофи и 1 кг кайма и я ядем два дни , хахахаха и домати не слагам но това е въпрос на вкус. И като подправка добавям девисил и магданоз.
12.08.2023 09:57
2
Анонимен
Анонимен
Сготвена на топ ястие с таратор и зелена салата
31.05.2023 15:05
2
Потребител#273534
Потребител#273534
Рецепта като за мастър шефове. Много добра!!!
13.05.2023 13:38
2
1
иван иванов
иван иванов
Браво много добра рецепта.
04.05.2023 20:52
1
Maria Kostoff
Maria Kostoff
Рецептата изглежда доста обещаващо и мисля днес да спретна една мусака по тази рецепта. Да видим.
01.04.2023 09:30
1