Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Традиционна българска мусака

Традиционна българска мусака

Традиционна българска мусака
Снимка: Ирина Андреева Jolie
1 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Който разбира, тук се спира и традиционна българска мусака избира. Хубава и изпитана рецепта за мусака, която когато и да приготвите, няма да съжалявате!"

Необходими Продукти

  • основни продукти за мусаката
  • кайма - 500 - 700 г
  • картофи - 1.5 кг
  • лук - 100 г
  • моркови - 50 г
  • червени чушки - 70 г
  • домати - на кубчета от консерва 3 с.л.
  • магданоз - пресен 4 - 5 стръка
  • олио - 40 мл.
  • червен пипер - 2 с.л.
  • черен пипер
  • сол
  • за заливка на мусаката
  • кисело мляко - 400 гр.
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 2 с.л.
  • сол
  • за сервиране
  • кисело мляко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Мусаката е може би най-популярното ястие у нас, което се смята за традиционно във всеки български дом. И това явно не е само у нас, тъй като мусаката е царицата на всяка балканска трапеза и се среща в разнообразни вариации - със сос, без сос, с различни зеленчуци и т.н.

Нека сега приготвим обичаната българска мусака, така както я знам от моята баба:

Нарежете лука, чушката и моркова на ситно. Запържете ги с олиото и каймата в тиган. Бъркайте постоянно, за да се раздроби добре каймата и да стане на трохи. Окусете с червен, черен пипер и сол.

Нарежете обелените картофи на кубчета и ги сложете в средно голяма тава. Сипете каймата. Разбъркайте добре и налейте гореща вода, колкото да се покрият картофите.

Гответе в гореща фурна на 200 градуса до омекване на картофите. Добавете доматите и наситнения магданоз. Гответе още около 10 мин.

Направете заливката за мусаката като разбиете добре яйцата с млякото и брашното. Сложете щипка сол и полейте равномерно мусаката.

Печете в средата на фурната само на горен реотан до запичане на заливката на мусаката.

Сервирайте готовата мусака с лъжица или две кисело мляко.

Тъй като мусаката е може би най-готвеното ястия у нас, рецептите за мусака са различни - както по начин на приготвяне, така и по продукти. Затова препоръчваме да опитате непременно и от другите ни изпробвани рецепти за мусака.

P.S. Аз слагам 500 грама кайма в мусаката, но ако обичате повече месо, можете да вдигнете количеството до 1 килограм.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Видео към рецептата

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Лиляна
Лиляна
Перфектна рецепта!
28.02.2023 09:07
4
Анонимен
Анонимен
Ако случайно съм забравил да сложа картофите, ще се получи ли?
14.11.2022 22:35
4
Анонимен
Анонимен
А доматите къде са в рецептата? Кога ги слагате
06.07.2022 14:44
3
Дони Ники
Дони Ники
Чудесна рецепта за мусака, редовно я правя!
27.04.2022 22:40
Венцеслав Вълканов
Венцеслав Вълканов
Страхотна рецепта за любимото ми ястие. Благодаря!
17.02.2022 14:58
1
Анонимен
Анонимен
Ohaa
13.01.2022 11:18
1
Анонимен
Анонимен
Хубава рецепта, само дето 1500 гр. картофи за 500 гр. кайма са ми множко ;-)
10.12.2021 20:40
6
German
German
Или с ......... таратор ..., невероятна комбинация...
08.02.2017 08:25
5
1
Adriyana - Adi
Adriyana - Adi
Да киселото мляко е задължително - аз даже и айрян правя в допълнение - особено ако я направя по-пикантна
23.02.2016 18:25
2
Djes
Djes
Поднесено с кисело мляко е нещо превъзходна
23.02.2016 18:17
6