Начин на приготвяне
Брашното се смесва с 1 супена лъжица захар и щипка сол.
Яйцето се разбива с жълтъка, млякото и 1 супена лъжица масло. Сместа се
прибавя към брашното и тестото се разбива с миксер, докато се изглади. Оставя се да отлежи 30 минути.
Маточината се измива, подсушава се и се почиства от дръжките.
Лимоновият сок, ромът и останалата захар се смесват и се разбъркват, докато захарта се разтопи.
Измитите и подсушени смокини се нарязват на резенчета. Слагат се в плитък съд, заливат се с лимоновата смес и се оставят на хладно.
От тестото се налива по малко в тиган, в който е сгорещено останалото масло.
Изпържват се 4 тънки палачинки. В затоплените чинии за сервиране се нареждат листенца маточина. Върху тях се прехвърлят горещите палачинки.
Отгоре се разпределят смокините и се напръскват с част от лимоновия сироп.
Палачинките се прегъват на две, украсяват се с останалата маточина и се
поднасят.