Португалски коледен десерт с шампанско Боло рей

31/01/2016
"Феноменално ароматен десерт от Португалия, с чиято помощ Коледните празници са двойно по-вкусни "
Приготвяне50 мин.
Готвене50 мин.
Общо100 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо713
  • Преглеждания за месеца24
  • Преглеждания за седмицата10
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г + още за омесване
  • мая - 30 г жива
  • вода - 100 мл топла
  • лимонова кора - от 1 бр.
  • жълтъци - 3 бр.
  • сол - щипка
  • шампанско - 150 мл
  • маргарин - 100 г разтопен
  • плодове - 150 г микс от захаросани и сушени
  • яйца - 1 бр.
  • боб - едно зърно
  • паричка
  • За намазване и украса
  • яйца - 1 бр.
  • плодове - 200 г микс захаросани и сушени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресява се брашното и се сипва в купа 330 г от него, като направите дупка в средата. Смесва се маята с останалото брашно и хладката вода. Разбърква се и се оставя да шупне.

Сипва се в кладенчето при останалото брашно. Прибавя се солта, жълтъците, лимоновата кора, шампанското и разтопения маргарин. Замесва се тесто, като си помагате с още брашно, за да не лепне прекалено.

Прибавят се нарязаните на малки кубчета плодове и се премесва. Покрива се тестото и се оставя на топло, докато удвои обема си. Премесва се отново и се оформя като кръгъл кравай. Поставя се в кръгла тава с хартия за печене поръсена с брашно. Мушка се на някое място паричката и бобено зърно по традиция.

На който се падне после другата година ще приготви сладкиша. В средата, за да не се затвори дупката при печене се поставя малка шола за крем карамел с дъното нагоре. Оставя се да втаса отново.

Намазва се с разбитото яйце и се лепят нарязаните на филийки захаросани и сушени плодове. Пече се в загрята до 160 градуса фурна около един час или докато стане златистокафяв. След като се охлади внимателно се отстранява металната шола. По желание може да поръси с пудра захар.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар