Начин на приготвяне
Маята се размива в топлата вода заедно със захарта и се оставя на топло за десетина минути да бухне. Една чаша от царевичното брашно се смесва със солта и се залива с врялата вода.
Бърка се енергично, докато се изглади. Прибавя се зехтинът и сместа се оставя да поизстине.
След това се слага бухналата мая и постепенно се прибавят останалото царевично брашно и пшеничното брашно.
Замесва се тесто, което се оформя на топка, слага се в намазан с мазнина съд, покрива се и се оставя на топло за 30 минути.
След това тестото се слага във форма с диаметър около 22 см, намазана със зехтин.
Оставя се топло за още 30 минути, за да втаса повторно. Хлябът се пече около 40 минути в предварително загрята до 170°С фурна.
Когато се зачерви, се изважда и се слага върху решетка да изстине.
Португалският царевичен хляб е готов.